A parlagfűről

A parlagfű hagyományosan a gondozatlanul, vagyis parlagon hagyott területek gyomnövénye. Nem túl látványos, de nagyon sokan allergiásak rá, és éppen ezért jó magas a büntetés is, amit a NÉBIH a parlagfű által fertőzött területek gazdáira kiszabhat.

 

A parlagfű júniusban kezd megjelenni, a fő allergiaszezon júliustól szeptemberig tart, időjárástól függően. Fontos, hogy az ön birtokában lévő zöldterületeken június 30-ig megtörténjen a parlagfűmentesítés, a törvény ugyanis ezután a dátum után bünteti a gondatlan földhasználókat.

 

A parlagfű rendkívül agresszíven terjed és kiemelkedően szívós. Egyetlen növény is rengeteg magot ad, melyek a földben évtizedekig csíraképesek maradnak. Ne lepődjünk meg, ha az irtás utáni következő évben ugyanannyi növény “tér vissza”, a parlagfűmentesítés rendszeres elvégzést igénylő tevékenység.

 

Tudta?

Parlagfű alatt hagyományosan az ürömlevelű parlagfüvet értjük, melynek latin neve Ambrosia artemisiifolia. Sokan a parlagfüvet tartják az ókori görög mitológia ambróziájának, ami a nektár mellett az istenek étele volt. Az igazság az, hogy a XVIII. Századi svéd botanikus, orvos és zoológus, Carl von Linné adta neki ezt a nevet, Szent Ambrus (Ambrosius) milánói püspök után. Az Ambrus név és az ambrózia is a “halhatatlan” szó görög megfelelőjéből ered.

 

Hol található parlagfű, amit irtania kell?

Üzemi területek, ipari parkok, a vasútmenti zöldterületek, rétek, szántóföldek, közparkok, vagy elhagyatottan álló telkek mind rendszeresen szorulnak parlagfűirtásra. Fakivágással, zöldterületgondozással is foglalkozó cégünk számára állandó bevételt biztosítanak a fenti területtípusok gazdái, legyenek azok magánszemélyek vagy önkormányzatok, mivel rendszeresen visszahívnak bennünket karbantartásra.

 

Ha ön is egy ilyen zöldterület földhasználója, vagy telkén található olyan terület, ahol esetleg megtelepedhetett parlagfű, ellenőrizze le, azonosítsa a gyomot, majd forduljon hozzánk! Tanácsadásért lehetősége van telefonon is keresnie minket, ekkor munkatársunkkal leegyeztetnek majd egy időpontot, amikor szakértőnk kiszáll a kérdéses területre és felméri a problémát.

Árajánlat, bővebb információ: Németh Gergely 06 20 284 4051